
42 milyar dolarla “dünyanın en çok fon alan üniversitesi” konumunda bulunan Harvard Üniversitesi, 840 milyon doları bulan fosil yakıt yatırımlarına son verdiğini açıkladı.
Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi’nin başındaki Lawrence Bacow, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “iklim değişikliği, insanlığın karşı karşıya olduğu en önemli tehdittir,” ifadesini de kullanarak okulun fosil yakıtlara yaptığı yatırımları sonlandırdığını bildirdi.
Bacow, okulun web sitesinde yayınlanan açık mektubunda, Harvard fonlarıyla fosil yakıt arama veya geliştirme şirketlerine yapılan yatırımların kesildiğini ve “ekonomiyi karbondan arındırma ihtiyacı göz önüne alınarak” gelecekte bir daha bu tür yatırımlar yapılmayacağını deklare etti.
42 milyar dolarla dünyada en çok bağış alan üniversitelerin başında gelen Harvard, bunun yaklaşık 840 milyon dolar gibi uçuk bir kısmını fosil yakıt endüstrisine yatırıyordu. Bu sebeple okulun eski yöneticileri, fosil yakıt yatırımlarının sonlandırılmasına yönelik baskı altındaydı.
Öğrenci, mezun ve çevre aktivistleri tarafından fosil yakıt yatırımlarını durdurmaya yönelik yıllar süren baskı fayda etti ve 2018’de göreve gelen Bacow da dahil olmak üzere genç yöneticileri de içine alan yeni yönetici kadrosu, rotayı yeşile doğru çevirdi.
Harvard Üniversitesi’nin aktivist grubu Fossil Fuel Divest Harvard, “Topluluğumuz, iklim hareketi ve dünya için muhteşem bir zafer elde etti,” diyerek kararı kutladı.
Kaynakça
harvard.edu/president/news/2021/climate-change-update-on-harvard-action/