
Türkiye’deki yeşil papağanların, “doğaya zarar verdikleri” gerekçesiyle yok edileceği öğrenildi. Buna engel olmak için Change.org’da bir imza kampanyası başlatıldı. Kısa sürede 23.000’den fazla imza toplandı.
Yeşil papağanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Türkiye’deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi” (TERİAS) kapsamında “istilacı tür” ilan edildi.
Sadece kuş ve özellikle papağanlar üzerine hizmet veren kuş veterineri Burak Uçar ise yeşil papağanların yaşam hakkı için Change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Hiçbir bilimsel veri olmamasına rağmen, yeşil papağanların “doğaya zarar verdikleri” gerekçe gösterilerek yuvalarının bozulması/kapatılması ve doğadaki popülasyonunun azaltılmasına karşı çıkılan kampanyada şu ana dek 23.000’den fazla imza toplandı.
Yeşil papağanların, pet shop ve hayvanat bahçelerinin talepleriyle körüklenen hayvan ticareti sebebiyle yıllar önce zorla Türkiye’ye getirildiğini, ancak günümüzde büyük şehirlerdeki parklarda, bahçelerde ya da tarihi binaların yüksek yerlerinde yaşamaya uyum sağladığını ifade eden Burak Açar, eğer bu karar bozulmazsa bu canlıların sebepsiz yere öldürüleceği konusunda uyardı.

Keyfi karar
Papağanların eradikasyonu (ortadan kaldırma) kararına ilk duyduğu anda inanamadığını belirten Açar, bu kararı anlamsız ve gereksiz bulduğunun altını çizdi. Bu alanda yapılmış ciddi bir bilimsel araştırma olmaması gerçeğinin, onları ortadan kaldırmayı dayanaksız hale getirdiğini dile getirdi.
Bu duruma karşın bir imza kampanyası başlattığını ifade eden Açar, hiçbir canlının yaşam hakkının elinden keyfi olarak alınmaması, doğanın bu canlılara ait olduğu ve genç nesillere de onları yok etmeyi değil, yaşamayı öğretmemiz ve örnek olmamız gerektiğini belirtti.
Yeşil papağanlarla ilgili verilen bu karara karşı çıkan bir diğer isim olan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç da yaptığı açıklamada, “Papağanların veya yumurtalarının yok edilmesi, hem yaşam hakkı adaleti hem de bilimsel açıdan doğru değil. Bu kuşların ‘istilacı tür’ ilan edilmesi için uzun soluklu bir dizi bilimsel çalışma yapılması gerekir,” diyerek kararın dayanıksızlığına işaret etti.
Kılıç ayrıca, bu türlerin “Avrupa Birliği İstilacı Tür” listesinde yer almadığını düşünürsek, “Elimizde hiçbir bilimsel veri olmadan bu türlerin yaşam hakkını elinden almayı düşünemeyiz. Türkiye’de pek çok kuş türünün sayısı azalıyor, yaşam alanları yok oluyor. Papağanlarla uğraşmak yerine Anadolu’nun dört bir yanını yok eden tehditler ortadan kaldırılmalı,” ifadelerini kullandı.
Proje bu yıl için iptal edilmiş olsa da gelecek sene ne olacağına yönelik net bir karar yok. Bu açıdan kampanyanın ses getirmesi, papağan popülasyonlarının korunması açısından büyük önem taşıyor.
Change.org imza kampanyası linki: https://www.change.org/p/ye%C5%9Fil-papa%C4%9Fanlar%C4%B1n-%C3%B6ld%C3%BCr%C3%BClmesine-dur-de-dkmpistanbul-izmirdkmp-dkmpankara-tctarim
Not: Kapak görseli, Change.org tarafından paylaşılmıştır.