
Araştırmacılar, daha uzun bir yaşam süresi için aşırı işlenmiş gıdaların ve kırmızı et tüketiminin sınırlandırılmasını öneriyor. Çalışma, vejetaryen ve vegan beslenenlere de hayati bir uyarıda bulunuyor.
Kaliforniya’daki Loma Linda Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının, American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan çalışmaları, aşırı işlenmiş gıda ve kırmızı et tüketiminin insan sağlığı ve ömrü üzerindeki etkilerine dair önemli bir fikir verdi.
Aşırı işlenmiş ve kırmızı ete dayalı beslenmenin sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin önceki araştırmalarla karşılaştırıldığında kapsamı bir hayli geniş tutulan bu çalışma, 77.000’den fazla kişi üzerinde yapılarak alanındaki en büyük analizlerden biri olarak literatüre geçti.
Loma Linda Üniversitesi (LLU) Tıp Fakültesi ve Halk Sağlığı Okulu’nda Profesör Gary Fraser’ın başyazarı olduğu araştırmaya göre bulgular, kırmızı ete dayalı beslenmeyi daha erken ölüm riskiyle ilişkilendirirken söz konusu çalışmada madalyonun diğer yüzü de hesaba katılarak vejetaryen beslenme alışkanlıkları da incelendi.
Buna göre vejetaryen beslenilmesine rağmen aşırı işlenmiş gıda tüketiminin yine büyük bir risk taşıdığı tespit edildi. Fraser ve ekibi, vejetaryen beslenmenin işlenmiş gıdalara dayanmaması gerektiği konusunda uyardı.
Çalışma kapsamında yedi araştırmacı, 77.437 katılımcıdan oluşan Kuzey Amerika’daki gözlemsel bir kohort çalışmasından veri topladı. Katılımcılar, beslenme alışkanlıklarını tanımlamak için 200’den fazla gıda maddesi içeren bir anket doldurdu. Ayrıca kendileri hakkında cinsiyet, ırk, coğrafi bölge, eğitim, medeni durum, tütün ve alkol kullanım oranı, egzersiz, uyku, kardiyovasküler hastalık veya diyabetle ilgili çeşitli bilgiler de verdi.
Araştırmacılar daha sonra katılımcıların sağlık ve demografik bilgilerini, Ulusal Ölüm Endeksi tarafından sağlanan ölüm verileriyle birlikte ortalama yedi buçuk yıllık bir zaman diliminde analiz etti. Daha sonra araştırmacılar, her bir değişkeni diğerlerinden bağımsız olarak değerlendirmelerine yardımcı olmak için istatistiksel bir model kullandı.
İstatistiksel modellerini, aşırı işlenmiş gıda alımına odaklanacak şekilde ayarladılar. Fraser ve ekibi, toplam kalorilerinin yarısını işlenmiş gıdalardan alan kişilerin, toplam kalorilerinin yalnızca %12,5’ini işlenmiş gıdalardan alan insanlara kıyasla ölüm oranlarında %14’lük bir artış tespit etti.
Çalışmanın yazarları, aşırı işlenmiş gıdaların yüksek tüketim düzeylerinin, özellikle Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı başta olmak üzere çeşitli solunum, nörolojik ve böbrek rahatsızlıkları kaynaklı ölümlerle ilişkili olduğunu bildirdi.
Haberi yazarken hangi kaynaklardan faydalandık?
academic.oup.com/ajcn/article-abstract/115/6/1589/6535558?redirectedFrom=fulltext&login=false
scitechdaily.com/eating-red-meat-associated-with-an-increased-risk-of-death/