
Arıların hızlı ve verimli bir şekilde çalışması, nektarı bulup kovana geri getirmesi ve aynı zamanda yırtıcılardan kaçması; yani gün içinde birçok doğru kararı aynı zamanda hızlı bir şekilde vermesi gerekiyor. Mesela hangi çiçeğin nektarını seçmesi daha doğru?
Sidney’deki Macquarie Üniversitesi’nden Prof. Andrew Barron ve Sheffield Üniversitesi’nden Dr. HaDi MaBouDi, Neville Dearden ve Prof. James Marshall tarafından yürütülen ve eLife dergisinde yayınlanan çalışma, evrimin bal arılarını, hızlı karar verme konusunda nasıl “ustalaştırdığını” gözler önüne seriyor.
Kontrollü bir uçuş alanında 20 arıya beş farklı renkte “çiçek plakları” sunarak ödül-ceza sistemiyle eğittiklerini ifade eden Dr. MaBouDi, deneyi şöyle anlatıyor: “Mavi plaklarda her daim arıların işine yarayan şeker, yeşil plaklarda ise arıların hiçbir işine yaramayan acı bir tada sahip tonik su vardı; diğer üç renkte ise besin oranları değişkendi. Ardından arıları filme alıp izleyerek, konmaya karar vermelerinin ne kadar sürdüğünü ölçtük.”

Sonuçlara göre arılar, besin bulacağından emin olduğu renkteki plağa konmaya, ortalama 0,6 saniyede karar veriyordu. Karşısına çıkan renk, hiç besin bulundurmayan renkte ise ona konmama kararını verme hızı da aynıydı.
Eğer besin olup olmadığı şüpheli/içindeki besin oranı değişken bir renkse (diğer üç renkten biriyse) karar verme süresi ortalama 1,4 saniyeye çıkıyordu. Makaleye göre aynı zamanda arıların hızlı verdikleri kararların doğru olma ihtimali de daha yüksek oluyordu.
“Karar verme bilişin merkezinde yer alır. Bu da olası sonuçların değerlendirilmesinin bir sonucudur. Hayvanların yaşamları da kararlarla doludur,” diyen Prof. Barron, bal arısı beyninin susam tanesinden daha küçük olduğunu hatırlatıyor ve buna rağmen bizden daha hızlı ve daha doğru kararlar alabildiklerini belirtiyor.
Haberi yazarken hangi kaynaklardan faydalandık?
elifesciences.org/articles/86176
scitechdaily.com/researchers-discover-that-bees-can-make-decisions-better-and-faster-than-we-do/