
Dünya’daki yaşamın sürmesi (fotosentez) için bitkilerin topraktan aldığı litrelerce suyu yapraklarına veya iğnelerine ulaştırması gerekiyor. Bunu yaparken de sürtünme kuvveti ve yerçekimine karşı bir savaş da veriyorlar. Buna karşın topladıkları enerji sayesinde bu zorlukların üstesinden gelebiliyorlar.
Uzun boylu bir ağaç için bu daha fazla enerji anlamına gelirken kısa ot ve çalıların bile özsuyu bitki dokularına ulaştırmak için gerekli enerjiye sahip olması gerekiyor. Muazzam bir enerji miktarından bahsediyoruz.
Türünün ilk örneği olan bir çalışma, dünya genelinde bitkilerin yapraklarına özsuyu ulaştırmak için gereken gücü tahmin ediyor. Ortaya çıkan miktar ise neredeyse küresel olarak üretilen tüm hidroelektrik gücü kadar büyük bir değere işaret ediyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nden Klimatolog Gregory Quetin ve meslektaşları tarafından yapılan ve bulguları Journal of Geophysical Research: Biogeosciences’da yayımlanan çalışmaya göre bitkiler, bir yıl boyunca 9.4 katrilyon watt/saatlik özsu pompalama gücü kullanıyor.
Bu miktar 2019’da dünya çapında üretilen hidroelektrik enerji miktarının yaklaşık %90’ına karşılık geliyor.
Yapraklardaki suyun buharlaşmasının, özsuyu yukarı çeken emme gücünü tetiklediğini söyleyen Quetin ve ekibine göre gereken güç, ağaç bakımından zengin bölgelerde, özellikle de buharlaşmanın yüksek olduğu tropik yağmur ormanlarında en yüksek oranda seyrediyor.
Bu haberi yazarken hangi kaynaklardan faydalandık?
agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2022JG006922