
Curtin Üniversitesi’nin öncülük ettiği yeni araştırma, Dünya’nın bir sonraki süper kıtasının, Pasifik Okyanusu’nun 200 ila 300 milyon yıl içinde kaybolmasıyla oluşacağını tahmin etti.
Araştırma ekibi, “Amasia” adı verilen bu süper kıtanın nasıl oluşacağını, bir süper bilgisayarda dört boyutlu modellemeyle simüle etti. Tektonik plaka evrimine odaklanan çalışma, geçtiğimiz günlerde National Science Review’da yayımlandı.
Dünya soğudukça levha tektoniği ve jeodinamik evrimin nasıl olabileceğine dair yeni bir anlayış sağlayan çalışma, Curtin Üniversitesi’nden başyazar Dr. Chuan Huang’a göre, önümüzdeki 200 milyon yıl içinde Dünya’nın nasıl görünebileceği konusunda bir öngörü sağlaması açısından önemli.
Kıtaların, son iki milyar yılda; her 600 milyon yılda bir “süper kıta döngüsü” oluşturacak şekilde çarpıştığını dile getiren Huang, bugünkü mevcut kıtaların birkaç yüz milyon yıl sonra tekrar bir araya gelmesinin gayet doğal bir fenomen olduğunu da sözlerine ekledi.

Niçin Amasia adı verildi?
Yeni süper kıtaya “Amasia” adının verilme sebebi ise Amerika ve Asya’nın çarpışmasıyla Pasifik Okyanusu’nun kapanacağına ve süper kıtanın bu şekilde oluşacağına inanılması. Bu haliyle bugünkü Avustralya karasının, bu önemli fenomende kritik bir rol oynaması beklentisi var.
Çünkü simülasyona göre önce Avustralya, Asya ile çarpışıyor ve ardından Pasifik Okyanusu “kapandığında” Amerika ile Asya’yı birleştiriyor. Çarpışmanın meydana gelmesiyle Pasifik Okyanusu’nun kapanmasının ise iki ila üç yüz milyon yıl alacağı tahmin ediliyor.
Çalışmanın ortak yazarlarından Profesör Zheng-Xiang Li’ye göre, tüm gezegene tek bir kıta kütlesinin hâkim olması, Dünya’nın ekosisteminin ve çevresinin önemli ölçüde değişmesi anlamına gelir.
“Bildiğimiz şekliyle Dünya, Amasia oluştuğunda büyük ölçüde farklı olacak,” diyen Li, “Deniz seviyesinin daha düşük olması bekleniyor, bu haliyle süper kıtanın uçsuz bucaksız iç kısmı, yüksek günlük sıcaklık aralıklarıyla çok kurak olacaktır,” ifadelerini kullandı.
Li ayrıca şunları söyledi: “Şu anda Dünya, birbirinden çok farklı ekosistemlere ve insan kültürlerine sahip yedi kıtadan oluşuyor, bu yüzden 200 ila 300 milyon yıl sonra Dünya’nın nasıl görüneceğini öngörmek bizim için büyüleyiciydi.”
Ana görsel: Curtin University
Haberi yazarken yararlandığımız kaynaklar:
academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwac205/6726649
news.curtin.edu.au/media-releases/pacific-ocean-set-to-make-way-for-worlds-next-supercontinent/