
Gastro Eko’nun yeni bölümü Bir Gün Lazım Olur, bazen gıda ve ekolojiye dair temel bilgilere yer verirken bazen de sıra dışı sorularla aklınızın bir köşesinde yer edecek: İlk sorumuz insan dışkısının etkisiyle ilgili.
Gastro Eko’da yeşil söyleşi, güncel haber, özgün yazı ve derlemelerin yanı sıra bazı hayat kurtarıcı veya sıra dışı sorulara da yanıt verdiğimiz, kimi zaman oldukça faydalı kimi zaman da hınzırlık peşinde koşan bir köşemiz olacak; Bir Gün Lazım Olur!
Bu bölümde “Balıktan sonra yoğurt yenir mi?” veya “Bitkim böceklenirse ne yapmam gerekir?” gibi ekoloji ve gıdaya dair gündelik hayatta sıkça sorulan soruların yanı sıra doğada veya şehirde zor durumda kaldığınızda başınıza gelebilecek bazı sıra dışı durumlar özelinde birtakım sorulara da kısa ama bilimsel cevaplar arayacağız.
Bu sorulara verilen cevaplar, bazen hayatınızda bir kere bile aklınıza gelmeyecek veya işinize yaramayacak bazen de sıklıkla işinize yarama ihtimali olan bilgiler içerecek. Bölüm sıra dışı olduğu için ilk soru da biraz tuhaf olsun istedik. Umarım bu soruyu aklınıza getirecek bir durumla karşılaşmazsınız. Ama bir okuyun; belki bir gün lazım olur…
Bir insan kendi dışkısını yerse ne olur?
Japonya’daki bir araştırmacı, insan dışkısında bulunan proteinlerden et sentezlendiğini öne sürdüğünde birtakım tartışmalar yaşanmış ama konuyu ciddiyetle değerlendiren uzmanlar, normal et gibi zararlı patojenleri öldürecek şekilde pişirilerek tüketildiği sürece sağlık sorunu teşkil etmediğini açıklamıştı. Bizim burada sorduğumuz, kesinlikle “işlenmiş kaka” üzerine değil. Bizim sorumuz, insanın kendi dışkısını hiçbir işleme tabi tutmadan tüketmesiyle ilgili.
İster inanın ister inanmayın, Illinois’deki ABD Zehir Kontrol Merkezi, 2010’da bu konuda yaklaşık 6.000 çağrı aldı. Bunun üzerine kurum, insan dışkısının toksiditesini, “asgari miktarda” olarak sınıflandırdı. Merkeze göre dışkı, özellikle de insanın kendi dışkısı, genellikle yüksek bir toksidite, yani zehre sahip değil. Yani sizi büyük ihtimalle öldürmez. Ancak tabii ki yenmesi de tavsiye edilmez. Ama olur da çocuğunuz farkında olmadan böyle bir şey yaparsa mide bulantısı, kusma veya ishal belirtileri gösterebilir veya ateşi çıkabilir.
Hadi çocuktur yapar ama böyle bir şey benim başıma neden gelsin diye sormayın. Doğanın bir köşesinde sıkışıp kaldınız; kimseye ulaşamadığınız bu tip sıkıntılı bir durumda bu soru aklınızı sıkça meşgul edebilir.
Öncelikle şunu bilmeniz gerekir; kaka, bazı durumlarda çiş gibi hayat kurtarıcı olmadığı gibi düşük ihtimalle de olsa doğadaki zor anlarınızı daha da sıkıntılı bir hale sokabilir. Böyle bir durumda gıda zehirlenmesine benzer semptomlar yaşayabilirsiniz.
Çünkü bağırsaklarda doğal olarak bazı parazit ve bakteriler bulunur, siz farkında olmasanız bile beraber mutlu mesut yaşarsınız. Zaten insan bağırsağı, çoğu bakteri olan trilyonlarca mikroorganizmadan oluşur. Mesela bağırsak mikrobiyotamızın %90’ını temsil eden firmicuten ve bacteroidetes şubeleri (filum), bağışıklık ve metabolizma sağlığımız için faydalıdır da.
Ancak taş yerinde ağırdır; bağırsaklarda bulunan birçok bakteriyi ağız yoluyla alırsanız, yoğunluğuna göre işin rengi değişir. Giardia ve kriptosporidyoz bunlardan ikisidir. Hele ki E. coli, salmonella ve şigella gibileri varsa veya dışkı başka bir hayvanınkine aitse vay halinize!
Bir Gün Lazım Olur köşemize hoş geldiniz!
Kaynakça:
https://www.illinoispoisoncenter.org/my-child-ate/poop
https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-happens-if-you-eat-poop