
Avrupa’da tüketicilerin gıda kaynaklı karbon ayak izini azaltmak için böcek proteini öneriliyor. FAO, dünya genelinde iki milyar insanın, günlük beslenmelerinin bir parçası olarak böcek yediğini tahmin ediyor.
Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi ve LUT Üniversitesi’nden araştırmacılar, böcek proteininin, Avrupa’da gıda tüketimi kaynaklı küresel ısınmayı azaltmaya ne ölçüde yardımcı olabileceğini analiz etti.
Journal of Cleaner Production’da yayımlanan sonuçlara göre, böceklerin insan ve hayvanlar için gıda olarak kullanılması, hem Avrupalı tüketicilerin karbon ayak izini azaltma potansiyeline sahip hem de soya fasulyesi ekimi nedeniyle tahrip olan Amazonlar için rahat bir nefes anlamına gelebilir.
Bulguya göre, çiftlik hayvanlarının böceklerle beslenmesiyle karşılaştırıldığında, böceklerin doğrudan insan tarafından tüketimi de gıda dayalı karbon ayak izimizi azaltmak için daha büyük bir etkiye sahip.
Bu sonuçlar, çekirge, kın kanatlılar ve un kurdu gibi yenilebilir böceklerin doğrudan tüketilmesi veya gıda olarak işlenmesi durumunda, karbon ayak izini azaltma potansiyeline sahip olduğunu öne süren önceki araştırmaları da destekliyor.
Araştırmanın yürütücülerinden Helsinki Üniversitesi Ziraat ve Orman Fakültesi Profesörü Bodo Steiner, “Sonuçlarımız, böcek proteinini, hayvan yeminde soya fasulyesi küspesi yerine kullanmaktan ziyade doğrudan insan gıdası için kullanmanın daha sürdürülebilir olduğunu gösteriyor,” diyor ve ekliyor, “böcek proteini kullanmak, karbon ayak izimizi düşürmenin anahtarıdır.”
Artan nüfusu sürdürülebilir bir şekilde besleme üzerine çalışan uzmanlar, bu araştırmanın doğru bir zamanda yapıldığını belirtiyor. Gıda için yetiştirilen çiftlik hayvanlarını beslemek adına önemli bir protein kaynağı olan soya fasulyesinin yetiştiriciliği de Amazonlardaki ormansızlaşmayı artırıyor.
Gıda olarak böcek tüketimi, onları taze yemeyi veya ekmek ya da makarnada kullanılmak üzere un haline getirmeyi ve işlemeyi içeriyor. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) de artan nüfusu beslemek için önerdiği yenilebilir böceklerin, insanlar için yüksek kaliteli protein, vitamin ve amino asitler içeriyor.
FAO aynı zamanda böcek yetiştiriciliğinin geleneksel çiftlik hayvanlarına göre daha az sera gazı ve amonyak yaydığını söylüyor. Böceklerin insanlar tarafından bir besin kaynağı olarak tüketilmesine entomofaji deniyor. FAO, dünya nüfusunun dörtte birinden fazlasını oluşturan iki milyar insanın, günlük beslenmenin bir parçası olarak böcek yediğini tahmin ediyor.
Kaynakça:
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210907203914.htm