
Bu sefer güzel bir haber vereceğiz: İzmir, Seferihisar’a bağlı Orhanlı’da köylüler, bölgede usulsüz yöntemlerle jeotermal enerji santrali (JES) projesi yürüten firmaya karşı açtığı davayı kazandı.
Hatırlayacağımız üzere Orhanlı Köyü’ndeki (İzmir, Seferihisar) jeotermal enerji santrali (JES) projesi kapsamında yürütülen sondaj faaliyetleri, proje sahasıyla alakası olmayan “2016 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı gerekçe gösterilerek ÇED sürecinin dışında bırakılmıştı.
Bunu öğrenen 99 köylü ve Orhanlı Köyü Kültür, Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını yok edecek olan projeye karşı bir araya gelerek asırlık zeytin ağaçlarını korumak için dava açmıştı.
Orhanlı köylüleri, bu projenin iptali için açtıkları davayı kazandı. Verilen mahkeme kararına göre JES projesinin, ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında yapılamayacağı belirtildi. Projenin iptaline karar veren İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyetinin raporunda, projenin yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünlerin ve toprağın kirletme riski olduğu, sondaj alanının yerinin doğru olmadığı, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zarar verebileceğine yönelik tespitler yapıldı.
Köylüler, İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının, geçim kaynakları olan zeytin ağaçlarının ve yaşam alanlarının korunması için oldukça önemli olduğunun altını çizerken bundan sonra her türlü JES projesine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.

Orhanlı köylüleri, proje sahibi şirketin “hukuksuz olarak” yürüttüğü çalışmalara tepki gösterirken, şirketin bundan önce de köyün düğün ve piknik alanlarını hiçbir yasal izin olmadan şantiye alanına çevirerek işgal etmesine tepki göstermiş, tepkiler sonucunda şantiye alanı Seferihisar Belediyesi yetkililerince kaldırılmıştı.
Yine aynı şirket, köylülerin tapulu arazilerinden ve bölgedeki yabani hayatın yuvası olan ormanın içinden yine hukuk dışı yollarla ve izinsiz olarak yol açmaya çalışmış, köylülerin atalarından miras aldıkları zeytin ağaçlarının da 26 tanesini kesmişti. Buna karşın köylüler, arazilerini tellerle çevirmek zorunda kalmış, şirket yetkilileri hakkında da Seferihisar Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Mahkeme kararının ardından köy sakinleri adına konuşan Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil: “Geçimini zeytincilikle sağlayan biz Orhanlı köyü sakinleri, İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen iptal kararını büyük bir mutlulukla karşıladık,” dedi.
Akçil, “Verilen bu karar, mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Çocuklarımızın geleceği için yaşam alanımız olan bu vadideki bütün jeotermal projelerine karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz,” diye de ekledi.
Doğa Derneği’nin paylaştığı bu güzel haberi size aktarmak istedik.