
Credit: NASA Earth Observatory (earthobservatory.nasa.gov)
6 Şubat’ta Türkiye’nin güneyi ve Suriye’nin batısını etkileyen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler, her iki ülkede de geniş çapta yıkıma neden oldu.
İlk deprem, kara yüzeyinin 18 kilometre altındaki bir faydan kaynaklanmıştı. Depremin sığ derinliği, merkez üssünden yüzlerce kilometre uzaktaki bölgeleri de etkileyen şiddetli sarsıntılara neden oldu. İlk depremden yaklaşık dokuz saat sonraki ikinci deprem ise yıkımın boyutunu daha da artırdı. Ardından yüzlerce artçı sarsıntı yaşandı.
NASA da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki uzay ajanslarındaki bilim insanları, olayla ilgili uydu verilerini işlemeye ve analiz etmeye başladı.
NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan (JPL) jeofizikçi Eric Fielding, “Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremlerdi,” dedi. 7.8 büyüklüğündeki depremin fay uzunluğu ve büyüklüğünü ise San Francisco’yu yerle bir eden 1906 depremine benzetti.
NASA’nın paylaştığı harita, 8 Şubat 2023’te Gelişmiş Kara Gözlem Uydusu-2’den (ALOS-2) toplanan verilerden elde edildi. Söz konusu harita, depremden en çok etkilenen noktalardan Kahramanmaraş’ın merkezi, Türkoğlu ilçesi ve Gaziantep’in Nurdağı ilçelerinin bazı kısımlarını gösteriyor.
Koyu kırmızı pikseller, binalara, evlere ve altyapıya ciddi hasar verme veya arazide değişiklik yapma olasılığı yüksek alanları temsil ederken, turuncu ve sarı alanlar orta derecede veya kısmen hasar görmüş yerleri görselleştiriyor. Her piksel yaklaşık 30 metre genişliğe karşılık geliyor.
Programın yöneticisi Shanna McClain, bölgedeki ekiplere de yardımcı olmak için hasar haritalandırmasına ek olarak müdahale çabalarında zorluk oluşturabilecek artan heyelan risklerini, elektrik kesintilerini ve hava durumunu izlemek için de uyduları kullandıklarını ve elde ettiği bilgileri paylaştıklarını açıkladı.
Haberi hazırlarken faydalandığımız haber ve görselin kaynağı
earthobservatory.nasa.gov/images/150949/earthquake-damage-in-turkiye