
FAO’nun açıkladığı son rapora göre, küresel Gıda Fiyatı Endeksi, 12 aylık sürekli yükselişin ardından düşüşe geçti. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre halen çok yüksek rakamlar söz konusu ve bazı gıda ürünlerindeki artış devam ediyor.
FAO’nun Gıda Fiyat Endeksi (FFPI), son bir yıldaki sürekli yükselişinden sonra nihayet düşüşe geçti. Bu, ortalama küresel gıda fiyatlarının bu yıl ilk defa azaldığı anlamına geliyor. Ancak durum yine de pek iç açıcı sayılmaz. Bugünkü gıda fiyatları, 2014-2016 ortalamasından % 25 daha pahalı; geçtiğimiz yılın haziran ayına göre de yaklaşık %34 daha yüksek.
Belirlenen bir gıda ürünleri sepetinin, küresel fiyatlarındaki aylık değişimini sunan endeksteki en büyük düşüş, yaklaşık %10 ile palm yağına ait; bu da olası mevsimsel üretim artışı ve düşük ithalat talebine atfedilebilir. Azalan küresel ithalat talebinin, ayçiçeği ve soya fiyatlarındaki düşüşten de sorumlu olduğunu söyleyelim.
Tahıllara bakacak olursak da Latin Amerika ve ABD genelinde mısır fiyatlarının, beklenenden daha iyi bir hasat mevsimi geçirilmesi nedeniyle düştüğünü görüyoruz. Küresel mısır fiyatları Ocak 2013’ten bu yana geçtiğimiz mayıs ayında en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, haziran ayında % 5 düştü. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre % 72’nin üzerinde kaldı.
İri taneli tahıllarda ise arpa ve sorgum (süpürgedarısı) gibi buğdayın birçok önemli üretim kaleminde olumlu bir görünüm söz konusu; yaşanan kurak koşullara rağmen, yüksek üretim beklentisi nedeniyle fiyatlardaki potansiyel artıştan etkilenmemeyi başardılar. Arpa ve sorgum fiyatları, haziran ayında sırasıyla % 2,2 ve % 4,9 düşüş gösterdi. Küresel buğday fiyatları, haziran ayında %0,8 ile bir miktar gerilese de geçen yılki değerlere göre % 31’in üzerinde bir oranda seyretti.
Süt fiyatları ise 12 aylık kesintisiz artışına son verse de endeks değeri, geçen yılın aynı ayındaki değerinin % 22 üzerinde gerçekleşti. Et fiyatları, %2,1 ile üst üste dokuzuncu ay da artış gösterirken şekeri etkileyen birtakım olumlu gelişmeler sebebiyle artış %0,9’la sınırlı kaldı.
Kaynak