
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, üye ülkelerin katılımıyla gerçekleşen oylamada, temiz çevrenin bir insan hakkı olduğuna karar verdi. Konsey ayrıca iklim krizinin, insan hakları üzerindeki etkisini izlemek için özel raportör de atadı.
BM İnsan Hakları Konseyi (BMİHK) güvenli, temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkını, “temel bir insan hakkı” olarak tanımak ve iklim acil durumu bağlamında insan haklarını izlemek üzere uzman atamak için oy kullandı.
BM’nin ana insan hakları organı BMİHK, ülkeleri çevrelerini iyileştirmeye çağıran “temiz çevre” kararını 43’e 0 (sıfır) “Evet” oyuyla kabul ederken, dört üye ülke (Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya) çekimser kaldı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) BM’den sorumlu müdür yardımcısı Lucy McKernan, bu kararı, küresel çevre krizinin ele alınmasına yardımcı olmak adına ‘önemli bir ilerleme” olarak nitelendirdi.
McKernan, “Bu hakkın küresel olarak tanınması, yerel toplulukların geçim kaynaklarını, sağlıklarını ve kültürlerini, çevresel yıkıma karşı savunmalarına ve hükümetlerin daha güçlü ve daha tutarlı çevre koruma yasaları ve politikaları geliştirmelerine yardımcı olacaktır,” dedi.
Konseyde alınan başka bir kararı ise “iklim felaketleri de dahil olmak üzere iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin, insan haklarını nasıl etkilediğini” izleyecek olan üç yıllık bir “özel raportör” görevi oluşturuyor. Bu teklif ise “42 Evet – 1 Hayır” oyla kabul edildi. İtiraz eden Rusya olurken Çin, Eritre, Hindistan ve Japonya çekimser kaldı.