
Fotoğraf: Batuhan Sarıcan
1878’de Midilli’nin Komi Köyü’nde başlayan yolculuğuna, 1923’ten itibaren Anadolu topraklarında devam eden, bu haliyle bir asrı aşan zeytincilik geçmişine sahip Komili’nin, bu yıl 25. kez düzenlediği hasat etkinliğinin teması, zeytinin ve zeytinyağının tarihi önemi ve mirasına yaraşır biçimde “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye”ydi.
Folklor gösterisi ve açılış konuşmasının ardından hep beraber hasat alanına geçildi. Bir yandan zeytin emekçileriyle sohbet edildi; işin püf noktaları öğrenildi ve diğer yandan zeytinler toplandı. Sepetteki zeytinler daha sonra sıkıma götürüldü.

Konuklar, zeytinlerin fabrikaya gelişinden sıkım aşamasına kadar hangi süreçlerden geçtiğine ilk elden tanık oldu. Fabrikadaki çalışanlarla sohbet edildi. Yemyeşil akan hayat pınarları, Mehmet Cavlı’nın elinden konukların adına hazırlanan şişelere doldurularak güzel bir hatıra bıraktı.
Şef Ömür Akkor da gün boyu bu coğrafyanın bize sunduğu yemeklerin zeytinyağıyla uyumunu anlatıp deneyimletirken, Balıkesir mutfağının olmazsa olmazlarından keşkek, odun ateşinde dövülerek hazırlandı. Ege klasiği sıcak ve soğuk otlar da bol zeytinyağıyla konukların beğenisine sunuldu.
Akkor’un tasarladığı hasat akşam yemeği menüsündeki özel seçkiyi, şef Ekrem Yanbolluoğlu ve ekibi, hummalı bir çalışmayla hazırlayarak önce gözümüzü sonra ruhumuzu doyurdu. Özellikle Eybek salata ve zeytinyağında kızaran Kazdağı çam melkisi mantarı gibi tatlar fark yarattı.
Hasat yemeği sırasında sunulan tek şey yemek değildi. Emre Başaran’ın yönettiği “Son Ağaç” reklam filmi de ilk defa gösterildi. “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” sloganını, yüreklere dokunan bir hikâye ve görsel zenginlikle tamamlayan film, kadim zeytin ağaçlarının önemini ortaya koydu ve büyük beğeni topladı.

Anıt ağaçlar yok olmasın diye
Hasat programının ikinci gününde ise konuklar Koca Delice’yle tanıştı. 1105 yaşındaki anıt ağaç, Komili’nin “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” çatısı altında yürüttüğü Anıt Ağaç Projesi ile tescillenerek koruma altına alındı. Bu, hasatın temasını gözler önüne seren, sembolik ve önemli bir olaydı.
Bunge Gıda Türkiye Ülke Lideri Turgut Yeğenağa, 25. Komili Zeytin Hasadı için yaptığı konuşmasında, sürdürülebilirlik başta olmak üzere zeytinyağı ve kültürünün kuşaklar boyu yaşaması hedefiyle gerçekleştirdikleri projeleri anlattı.
2018’de başlayan proje kapsamında şu ana kadar Balıkesir, Ayvalık ve Manisa’da bir kısmı tescili tamamlanmış, bir kısmı da halen prosedürü devam eden toplamda 310 ağaç bulunduğunu belirten Yeğenağa, proje kapsamında anıt ağaçların tescillendiğini ve bu sayede artık yerlerinin değiştirilmesinin önüne geçildiğini; böylece koruma altına alınmış olduğunu ifade etti.
“Zeytin yetiştiriciliğinin ilk kez M.Ö. 4000 yıllarında Anadolu’da başladığı ve buradan Akdeniz’in diğer ülkelerine yayıldığını biliyoruz,” diyen Yeğenağa, Komili olarak yakında zeytinyağının bu topraklarda kaç bin yıldır olduğunu arkeolojik bulgularla destekleyerek, bilimsel olarak kanıtlamayı hedeflediklerini söyleyerek sözlerine son verdi.
Hazırlayan: Batuhan Sarıcan (info@gastroeko.com)