
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Ukrayna’dan tahıl ihracatı ve Rusya’dan gıda ile gübre ihracatını önemli ölçüde etkilemişti. Arzdaki aksama, yükselen fiyatları daha da körüklerken küresel bir gıda krizini şiddetlendirmişti.
Ukrayna’dan tahıl sevkiyatlarının durması üzerine BM Dünya Gıda Programı (WFP) da sırf bu sebeple 47 milyon kadar insanın “akut açlık” yaşamaya başladığı konusunda uyarmış, tarafları itidale davet etmişti.
Gıda krizinin tırmanmaması adına geçtiğimiz temmuz ayında, BM ve Türkiye’nin öncülüğüyle Rusya ve Ukrayna arasında özel bir anlaşma imzalandı. “Karadeniz Tahıl Koridoru” ve “Karadeniz Tahıl Girişimi” isimleriyle de anılan anlaşma, Ukrayna’dan tahıl ihracatının sürmesini sağlıyordu.
Bu anlaşma sayede Gıda Fiyat Endeksi, zirveye ulaştığı mart ayından bu ayın başına kadar %14 kadar düşüş göstermiş, dünya bir nebze olsun nefes almıştı.
Reuters’ın haberine göre Rusya, Ukrayna’nın geçtiğimiz günlerde Sivastopol’daki Rus filosuna yaptığı büyük drone saldırısı sebebiyle anlaşmadan çekildiğini açıkladı. Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından yaptığı tahıl sevkiyatları da yeniden durdu.
Böylelikle 19 Kasım’da sona ermesi beklenen ve uzatılıp uzatılmayacağı tartışılan anlaşma daha önce sona ermiş oldu. Bu da gıda krizi endişelerine yol açtı.
Söz konusu tahıl koridoru, savaşın başlamasıyla duraksayan Ukrayna kaynaklı sevkiyatları yeniden başlatarak, dünya pazarlarına tahıl arz edilmesini sağlıyor, her ay Ukrayna’dan ihraç edilen 5 milyon metrik tonluk (savaş öncesi) seviyesini hedefliyordu.
22 Temmuz’da imzalanan anlaşma kapsamında 9 milyon tondan fazla mısır, buğday, ayçiçeği ürünleri, arpa, kolza tohumu ve soya ihraç edilmişti.
Koridorun devam edip etmeyeceği ise şimdilik belirsiz.
Okusanız iyi olur:
Haberi yazarken hangi kaynakları kullandık?
turkiye.un.org/tr/201845-karadeniz-tahil-girisimi-nedir-ve-neden-dunya-icin-onemlidir
reuters.com/world/europe/russia-suspends-participation-deal-ukraine-grain-exports-tass-2022-10-29/