
“Topraktan Tabağa” anlayışının temsilcilerinden şef Ebru Baybara Demir, Bask Dünya Aşçılık Ödülü (BCWP) 2023’ün kazananı oldu. Bu yıl Japonya’da açıklanan ödülle birlikte Demir, Bask Aşçılık Merkezi (BCC) tarafından verilen bu ödülü Türkiye’ye getiren ilk şef unvanını da elde etti.
Dünyanın dört bir yanından 1.000 şefin, profesyoneller tarafından aday gösterildiği ve 700 şefin değerlendirilmesi sonucunda verilen bu ödül, “toplumu gastronomi yoluyla dönüştürmeyi” amaçlayan şeflere bir “onur nişanı” niteliği taşıyor.
Bu ödülü kazanan şefler ayrıca, gastronominin dönüştürücü gücünü ifade eden -kendi seçecekleri- bir girişime 100.000 Euro bağışlama şansına da sahip oluyor. Bu yılki yarışmada Demir de bu hakkı elde ederken, yarışmanın “Özel Mansiyon” ödülünün sahipleri ise Nicole Pisani ve Heidi Bjerkan oldu.

Ebru Baybara Demir kimdir?
20 yılı aşkın süredir gerçekleştirdikleriyle jürinin takdirini toplayan Demir, kendisini “sosyal gastronomi şefi” olarak tanımlıyor ve şöyle söylüyor: “Ben bir Sosyal Gastronomi Şefiyim. Yaptığım yemeğin lezzeti kadar, o yemeğin kaç kişinin hayatını değiştirdiği ile ilgiliyim.”
“Doğanın aşçı gücü” olarak da bilinen Demir, yerel ürünlerin pazara ulaşmasından gıda atık yönetimine, biyoçeşitliliği destekleyen çalışmalarından sosyal kalkınmayı amaçlayan dönüştürücü projelere kadar gastronomiyi, sosyal ve çevresel yönleriyle birlikte ele alan ve uygulayan bir isim olarak karşımıza çıkıyor.
Demir, özellikle Mezopotamya’nın en eski buğdaylarından Sorgül Buğdayı’nın yeniden canlandırılmasına dair çalışmasının yanı sıra pazar yerlerinde gıda atıklarının dönüştürülmesini sağlayan “Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi” ve son olarak da deprem bölgesinde organize ettiği “Gönül Mutfağı” çatısı altındaki sıcak yemek seferberliğiyle tanınıyor.
Ebru Baybara Demir’le ilgili olarak bu yazı da ilginizi çekebilir