
Ekofil Yayınları’nın yeni eseri Balarısını Kurtarmak, topluluğun desteğini bekliyor.
Topluluk destekli üretim, daha çok tarım ve gıda alanında karşılaştığımız bir üretici-tüketici etkileşim şekli. Ancak ülkemizde yayıncılık alanında da bunun bir örneği var: Ekofil Yayınları. Okurla kurdukları etkileşim, alışılagelenin dışında. Topluluğun desteğiyle az ama öz yayıncılık yapıyorlar. Bu yöntemin detaylarıyla ilgili daha önce bir yazı da yazmıştık.
Şimdi onlarla birlikte yeni bir kitabın heyecanı içindeyiz. Pfeiffer Center Biyodinamik Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Gunther Hauk’ın yazdığı, İlknur Urkun Kelso’nun Türkçeye çevirdiği Balarısını Kurtarmak, topluluğun desteğiyle yayımlanmak üzere ön siparişe çıktı.
Telif hakları ABD Biyodinamik Birliği tarafından Ekofil Yayınları’na armağan olarak sunulan kitap, ÇARIK Derneği’yle de iş birliği içinde hazırlandı. Peki ama bu kitap niçin ilgimizi çekiyor?
Her canlı sistemin olmazsa olmazı
“Çiftliğin bir bütün, yaşayan bir organizma” olarak görülmesi, biyodinamik tarım olarak adlandırılıyor. Bu kavram, “her canlının, yaşayan tek bir organizmanın vazgeçilmez unsurları” olarak görüldüğü Gaia Teorisi ile yakından bağlantılı diyebiliriz. Söz konusu eser de balarısına dair bütüncül bakışı yansıtıyor. Ekofil Yayınları, konuyla ilgili şunları söylüyor:
“Arıcılık, biyodinamik tarımın ayrılmaz bir parçasıdır ve balarısının refahı her şeyden önce gelir. Arı ürünleri eğer arıların kendi ihtiyacından fazla ise hasat edilir, bu esnada koloniye zarar verilmez. Biyodinamik yöntemleri benimseyen çiftçiler çiftliklerindeki arıların ‘sahibi’ olmadıklarını, onlara sadece ‘yaşayabilecekleri temiz bir alan sunmaya’ çalıştıklarını ifade ederler.”
Ekoloji kitaplığımızı zenginleştirecek olan bu kitap, topluluğun desteğini bekliyor.

Detaylı bilgi için: ekofilyayinlari.org/2022/01/02/balarisini-kurtarmak/