
Artan karbon salımı ve küresel sıcaklıklar, bitkilerin daha fazla polen üretmesine neden oluyor. Yapılan son çalışma ise alerjisi olanlara kötü bir haber veriyor.
Alerji dünya genelinde yaygınlık gösteren bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki dünya nüfusunun %10 ila %30’unu etkilediği düşünülüyor. Alerjik hastalığı olan her iki kişiden biri, yıl içinde aktif alerjik semptomlar gösteriyor.
Bunlar sulu gözler, hapşırma veya kızarıklık gibi hafif derecede semptomlardan nefes almada zorluk veya anafilaksi gibi daha ciddi durumlara kadar uzanıyor. Alerjisi olan her altı kişiden biri, tıbbi yardım gerektirecek kadar şiddetli semptomlar yaşıyor.
Michigan Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmaya ise artan küresel sıcaklık ve karbon salımının, bitkileri daha fazla polen üretmeye teşvik edeceğini, bunun sonucunda da alerji mevsimlerinin daha uzun ve daha yoğun hale gelmesinin muhtemel olduğunu gösteriyor.

Çalışma kapsamında en yaygın 15 polen türü ve bunların üretiminin, sıcaklık ve yağışta öngörülen değişikliklerden nasıl etkilenebileceğini inceleyen tahmine dayalı model geliştirildi.
İklim verilerini sosyoekonomik senaryolarla birleştirerek modellemelerini 1995’ten 2014’e kadar olan verilerle ilişkilendiren araştırmacılar, daha sonra bu modeli, 21. yüzyılın son yirmi yılı için polen yayılımlarını tahmin etmek için kullandı.
Bulguları Nature Communications’da yayımlanan makalede, bu yüzyılın sonunda ilkbahardaki polen yayılımının, bir başka deyişle polen mevsiminin 1995 ile 2014 yılları arasında gördüğümüzden 40 gün önce başlayabileceği tahmin ediliyor.
Bu da alerji hastalarının korkulu rüyası olan polen mevsiminin 19 gün daha uzun sürebileceği anlamında geliyor. Çalışmaya göre, artan sıcaklıklar ve yükselen karbondioksit seviyeleri nedeniyle her yıl yayılan yıllık polen miktarının ise %200’e kadar artabileceği tahmin ediliyor.
Michigan Üniversitesi İklim-Uzay Bilimleri ve Mühendislik Bölümü’nde araştırma görevlisi ve makalenin başyazarı olan Yingxiao Zhang, “Polen kaynaklı solunum alerjileri iklim değişikliğiyle daha da kötüleşiyor,” diyor ve ekliyor: “Bulgularımız, iklim değişikliğinin polen üzerindeki sonuçlarına ve buna karşılık gelen sağlıkla ilgili etkilerine ilişkin daha ileri araştırmalar için bir başlangıç noktası olabilir.”
Zhang’in bölüm profesörü Allison Steiner ise “Polen emisyon modelimizi, halk için iyileştirilmiş ve iklime duyarlı tahminler sağlamak adına ulusal bir hava kalitesi tahmin sistemine dahil etmeyi umuyoruz,” diyor.
Haberi yazarken hangi kaynaklardan faydalandık?
aaaai.org/About/News/For-Media/Allergy-Statistics
scitechdaily.com/climate-change-produces-more-pollen-driving-longer-more-intense-allergy-seasons/
1 thought on “Alerjisi olanlar iklim değişikliğinden nasıl etkilenecek?”