
ESA / Applications / Observing the Earth / FutureEO / SMOS
AB Kopernik İklim Değişikliği Servisi’ne göre, Aralık 2022 ila Şubat 2023 arasında Avrupa’daki ortalama sıcaklık, 1991-2020 ortalamasının 1,4°C üzerindeydi. Bu haliyle Avrupa, rekor düzeydeki ikinci en sıcak kışını geçirdi.
Özellikle Şubat 2023’te, yüksek sıcaklıklar ve yağmur eksikliği, Batı ve Güney Avrupa’yı ortalamadan daha kurak bir duruma getirdi. Bazı bölgelerde kritik düzeyde düşük toprak nemi seviyeleri görüldü.
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Toprak Nemi ve Okyanus Tuzluluğu (SMOS) ölçümleri yapan uydusundan elde edilen veriler, Avrupa’daki düşük toprak nemi seviyelerini izlemek için kullanıldı. Sıcaklıkların parlaklıklarını yakalayan yeni bir interferometrik radyometre taşıyan SMOS uydusu, her üç günde bir toprak neminin küresel haritalarını oluşturuyor.
SMOS’tan elde edilen haritalarda gösterilen karşılaştırma, 2023’ün ilk aylarında Avrupa’yı etkileyen kuraklığın ciddiyetinin net bir resmini sunuyor. Kuraklığın etkileri özellikle Fransa, İspanya, Birleşik Krallık, kuzey İtalya ve Türkiye’de görülüyor.
Batı Avrupa’nın çoğunda toprağın kuruduğunu gösteren haritalara göre, toprak nemi, birçok bölgede ortalamanın %4 altındaydı. Bu oran, İspanya ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde ortalamanın %8’den fazla altında seyrediyor.
Söz konusu kuruma, büyüme mevsiminin başındaki bitki örtüsü ve mahsulleri henüz önemli ölçüde etkilenmemiş olsa da 2023 baharında da yüksek sıcaklıklar ve yağış eksikliğinin devam etmesi olasılığı, önümüzdeki aylarda su temini, tarım ve enerji üretimiyle ilgili büyük endişe yaratıyor.
ESA’nın Yaşayan Gezegen Programı’nın görevlerinden birisi olan SMOS, yörüngede 13 yılı aşkın süredir gözlemler yapıyor. Bilimsel hedeflerini ve planlanan ömrünü aşan uydunun görevi, etkin çalışmaları nedeniyle 2025’e kadar uzatılmış durumda.
Bu da ilginizi çekebilir
2 thoughts on “ESA: Avrupa ve Türkiye’nin toprak nemi azalıyor”