
Hem çevre hem de döngüsel ekonomi modeli için iyi bir haber! Avustralyalı bir geri dönüşüm şirketi, atık pilleri gübreye dönüştürmenin bir yolunu buldu.
Televizyon kumandalarından çocuk oyuncaklarına günlük hayatta kullandığımız birçok eşya, tek kullanımlık alkalin pillerle çalışıyor. Bu pillerle işimiz bittiğinde ise genellikle çöpe atıyoruz. İçindeki kimyasalların toprağa sızmasıyla da çevre için önemli bir kirlilik sorunu yaşıyoruz. Peki ama pillerin geri dönüşüm santrallerine gitmesiyle her şey yoluna giriyor mu?
Geri dönüştürülen piller için kurulan çoğu santral, atık pillerin içindeki metalleri tekrar kullanmak üzere aşırı ısı kullanıyor. Ancak bu noktada bir sorun var. Diğer her şey yakılıyor. Hal böyle olunca da doğal kaynaklardan çıkarılan diğer elementler başka yerlerde yeniden kullanılabilecekken kullanılamıyor.
Bakış açısını değiştirmek
Her tür pili geri dönüştüren Lithium Australia şirketinin bir parçası olan Envirostream işleri biraz farklılaştırıyor. Yukarıda bahsettiğimiz diğer malzemeleri alıyor ve onları bitkilerin büyümesine yardımcı olacak bir güce, yani gübreye dönüştürüyor.
“Alkalin pillerin atılması küresel açıdan büyük bir sorun haline geldi,” diyen Lithium Australia’nın Genel Müdürü Adrian Griffin: “Kullanılmış pil hücrelerinin aktif bileşenlerini yeniden kullanma planımız, yalnızca çevre yönetimine yönelik önemli bir adım değil, aynı zamanda tek kullanımlık pillerin sürdürülebilirliği üzerinde de güçlü bir etkiye sahip olabilir.”
Pillerdeki bazı kimyasallar zehirli olsa da bu yeni yöntem, alkali pillerde bulunan mikro besinleri alıyor ve bunları mahsuller için hayati besinlere dönüştürüyor. Zira birçok alkalin pilde bulunan çinko, bitkilerin klorofil adı verilen bir kimyasal üretmesine yardımcı oluyor. Bitkileri yeşil yapan da zaten budur. O olmadan suyu ve CO2’yi enerjiye dönüştürmek için Güneş ışığını kullanamazlar.

Pil nasıl bitki besini olabiliyor?
Pilin bitki besinine dönüşmesi ise şu şekilde gerçekleşiyor: Piller önce eziliyor ve ardından filtreleme ve saflaştırma işlemleriyle cıva ve nikel gibi toksik elementler uzaklaştırılıyor. Bu içeriklerin gıdamıza karışma riski olduğu için gübreyle temas etmemesi büyük önem taşıyor.
Bu nedenle nihai ürünün test edilme aşamasında titizlik gerekiyor. Çıkarıldıktan sonra, zehirli kimyasallar toprağa sızmak yerine, tehlikeli atık arıtma tesisleri tarafından güvenli bir şekilde bertaraf edilmeye gönderiliyorlar.
İz elementler arıtılıyor ve kalan içerik, gübre olarak güvenli bir şekilde doğaya geri kazandırılıyor. Şirket, gübrenin şu ana kadar domates, pamuk ve avokado üzerinde kullanıldığını ve iyi sonuçlar verdiğini belirtiyor.
Bu yöntem, gezegenin doğal kaynaklarının mümkün olduğunca uzun süre ve yeniden kullanılarak sarfiyatı en aza indirmeyi amaçlayan döngüsel ekonomi planının bir parçası olarak görülebilir.
Not: Evde veya bahçede toprağın içine pil gömmeyin.