
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda fiyatlarının Temmuz 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.
FAO Gıda Fiyat Endeksi, Eylül ayına göre % 3; yıllık bazda %31,3 artarak art arda üçüncü yükseliş ayını yaşadı. Gıda ürünleri sepetinin küresel fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeks, tahıl, bitkisel yağ ve süt ürünleri fiyatlarında yükselişe işaret etti.
Tahıl Fiyat Endeksi: Bir önceki aya göre % 3,2 arttı. Bununla birlikte 2021’de dünya tahıl üretimi rekor düzeyde gerçekleşmesine rağmen, küresel tahıl stoklarında daralma yaşandı. Büyük oranda Türkiye, İran ve ABD’deki buğday üretimindeki kesintiler nedeniyle ekim ayında, önceki rapordan bu yana 6,7 milyon tonluk düşüş gözlemlendi.
Kanada, ve Rusya da dahil olmak üzere büyük ihracatçılarda azalan hasat nedeniyle küresel arz da daraldı. Bu nedenle küresel buğday fiyatları % 5 arttı. Diğer başat tahılların uluslararası fiyatları da aylık bazda artış gösterdi.
2021’de tahıl üretimi rekoru kırıldı. Fakat stoklar düşmeye başladı.
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi: % 9,6 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Artışın sebebi ise hurma, soya, ayçiçeği ve kolza yağı için söz konusu sıkı fiyat kotasyonuydu. Palm yağı fiyatları, Malezya’da süregelen göçmen işgücü kıtlığı nedeniyle üretimin azalmasına ilişkin endişelerle birlikte art arda dördüncü ay da yükseliş göstermiş oldu.
Süt Ürünleri Fiyat Endeksi: Eylül ayına göre 2,6 puan yükseldi. Alıcıların stok oluşturmak için tedarik sağlama çabalarıyla birlikte tereyağı ve süt tozu, ithalat talebinden etkilendi. Başlıca üretici ülkelerden sağlanan tedarikler, küresel ithalat talebini karşılamaya yeterli olduğundan dolayı peynir fiyatları büyük oranda sabit kaldı.
Et Fiyat Endeksi: % 0,7 oranında gerileyerek üçüncü aylık düşüşünü gördü. Domuz ve sığır etinin küresel fiyatları, Çin’in yaptığı alımların azalması ve Brezilya’dan tedarik edilen kotalardaki keskin azalışa paralel olarak düştü. Buna karşın kümes hayvanları ve küçükbaş hayvan eti fiyatları, yüksek küresel talep ve düşük üretim artışı beklentileriyle yükseldi.
Şeker Fiyat Endeksi: Eylül ayına göre % 1,8 azalarak, art arda altı aylık artışın ardından ilk düşüşünü kaydetti. Söz konusu düşüş, esas olarak sınırlı küresel ithalat talebinin ve Hindistan ile Tayland’dan büyük arz beklentileri ile Brezilya Realinin ABD doları karşısında zayıflamasının bir sonucuydu.