
Nature’da yayımlanan araştırmaya göre, zirai kimyasallara maruz kalmak, arı ölümlerini önemli ölçüde artırıyor. Uzmanlara göre düzenleyici kanunlar, pestisitlerin bir araya geldiklerinde yarattığı tehlikeleri hafife alıyor.
Arılar ve diğer tozlayıcılar, gıda ve yabani yaşam alanları için hayati önem taşır. Yaşamın sürekliliğini sağlar ve gıda mahsullerinin yaklaşık %75’ini mümkün kılarlar; kakaodan kahveye, bademden kiraza aklınıza ne gelirse. Buna karşın altı arı türünden biri, dünyanın herhangi bir yerinde bölgesel olarak yok olmuş durumda.
Bugüne kadar birçok çalışma, tozlayıcıların neslinin tükenmesini, habitat kaybı ve pestisit kullanımıyla ilişkilendirmişti. Nature’da yayımlanan yeni bir çalışma da son 20 yılda yapılmış 90 çalışmanın meta-analizini yaparak arıların zirai kimyasallar, beslenme stresörleri veya parazitlere maruz kaldığında yaşadığı ölümleri inceledi.
Araştırmacılar, farklı stresörlerin, etkileşime girdiğinde (kokteyl oluşturduğunda) arılar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve ölüm olasılığını büyük ölçüde artırdığını buldu. Ancak en büyük suçlu zirai kimyasallardı.
Çalışma, pestisit etkileşiminin muhtemelen “sinerjistik” olduğunu, yani birleşik etkilerinin tekil etkilerinin toplamından daha büyük olduğunu buldu. Texas Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Harry Siviter, “Birden fazla zirai kimyasal madde arasındaki bu etkileşimler, arı ölümlerini önemli ölçüde artırıyor,” dedi.
Araştırmacılar, “Elde ettiğimiz sonuçlara göre, düzenleyici yasalar, arıları karmaşık zirai kimyasalların istenmeyen sonuçlarından korumuyor,” diyerek uyardı. Çalışmada bu riski dikkate almamanın, insan ve ekosistem sağlığına zarar verecek şekilde arılarda ve tozlaşma süreçlerinde devam eden düşüşlere neden olacağına vurgu yapıldı.
Fransa Ulusal Tarım, Gıda ve Çevre Araştırma Enstitüsü’nden Adam Vanbergen, tozlayıcı böceklerin, mantar ilaçları (fungusit) ve böcek ilaçları (pestisit) gibi kimyasalların yanı sıra yoğun tarımdan kaynaklanan tehditlerle de karşı karşıya olduğunu söyledi. (Çünkü arılarının endüstriyel ölçekte kullanımı, bu tozlayıcıları parazitlere ve hastalıklara daha çok maruz bırakır.)
Bilim insanları, 2019’da dünya çapındaki tüm böcek türlerinin neredeyse yarısının düşüşte olduğu ve üçte birinin yüzyılın sonuna kadar tamamen ortadan kalkabileceği sonucuna varmıştı. Dünya çapında böcek popülasyonlarındaki keskin düşüşler, gıda güvenliği ve doğal ekosistemler için “çöküş” anlamına gelir.
Kaynak
1 thought on “Zirai kimyasallar arıları öldürüyor; tahmin edilenden de fazla!”