
BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre dünyada açlık çeken insan sayısı, 2022’nin başında 282 milyonken geçen ayların ardından bu sayı 345 milyona yükseldi. Bunların önemli bir kısmı da çocuk. Yani gıda güvenliği açısından hiç de iyi bir yıl geçirmiyoruz.
İklim krizi, çatışma-savaşlar ve ekonomik istikrarsızlıkların, açlığı tırmandırdığına vurgu yapan Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, “Eşi görülmemiş bir küresel gıda kriziyle karşı karşıyayız ve tüm işaretler, henüz en kötüsünü görmediğimizi gösteriyor,” diyerek eylem çağrısı yapıyor.
150 ülkede yüzlerce etkinlik ve sosyal yardım faaliyetleriyle hükümetleri, işletmeleri, STK’leri, medyayı ve halkı bir araya getiren Birleşmiş Milletler, 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında hiç kimseyi geride bırakmadan, açlık çekenler başta olmak üzere “herkes için sağlıklı beslenme” sağlama konusunda dünya çapında farkındalığı ve eylemi teşvik ediyor.
Devam eden pandemi, iklim değişikliği, artan gıda fiyatları ve uluslararası gerilimler dahil olmak üzere birçok küresel zorlukla dolu bir yıl geride kalırken, #WorldFoodDay 2022 kapsamında herkesi birlikte çalışmaya ve herkes için daha iyi, daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya çağırıyor.

BM: Yeterli gıda üretiliyor, sorun erişim sorunu
Bununla birlikte BM, daha iyi bir dünya inşa etme yolunda ilerleme kaydetmiş olsalar da çok fazla insanın arkada bırakıldığını kabul ediyor. Bunlar insani gelişme, yenilik veya ekonomik büyümeden yararlanamayan insanlar.
Bakıldığında dünya çapında milyonlarca insan sağlıklı beslenemiyor ve bu da onları gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Açlığı sona erdirmenin sadece arzla ilgili bir mesele olmadığını belirten BM, bugün gezegendeki herkesi beslemeye yetecek kadar gıda üretildiğine vurgu yapıyor.
BM meseleyi, yukarıda bahsedilen birçok zorluğun da tetiklediği üzere, “besleyici gıdaya erişim sorunu” olarak görüyor: “Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, sınır tanımayan zorlukların domino etkisinden mustarip.”
Herkes için daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam talebinde bulunan BM, bir kişinin bile arkada bırakılmamasının gerekliliğini ve hepimizi niçin ilgilendirdiğini şu sözlerle açıklıyor: “Kim olduğumuz veya nerede yaşadığımıza bağlı olarak bazılarımız savunmasızız ama gerçek şu ki hepimiz kırılganız. Biri geride kaldığında zincir kırılır. Bu sadece o kişinin hayatını değil, bizimkini de etkiler.”
Küresel çözümlerin önemine vurgu yapan kuruluş, “Uzun vadede kalkınmayı, kapsayıcı ekonomik büyümeyi ve daha fazla esnekliği dikkate alan sürdürülebilir ve bütünsel çözümler uygulayarak tarımsal gıda sistemlerini dönüştürebilir ve daha iyisini inşa edebiliriz,” diyor.
Haberi yazarken hangi kaynaklardan faydalandık?